©2010 Studio projektowe: dbg DESIGNS. Wszelkie prawa zastrzeżone

PIERWSZY KONKURS ZA NAMI! :D

 

 

Najlepiej projektuje się, kiedy efekty naszej pracy spotykają się z uznaniem. Mowa tu przede wszystkim o satysfakcji naszych klientów. Miło nam powiadomić, że w dniu dzisiejszym zostaliśmy    także    docenieni    przez    jury    konkursu:    "Dom nowoczesny", którego organizatorem jest firma Arthauss.  UDAŁO NAM SIĘ ZAJĄĆ PIERWSZE MIEJSCE! Jesteśmy dumni tym bardziej, że prace konkurencji były na równie wysokim poziomie.

 

Celem konkursu było: "wyłonienie najbardziej wartościowego rozwiązania pod względem funkcjonalnym,ekonomicznym i architektonicznym budynku mieszkalnego jednorodzinnego wykonanego w konstrukcji modułowej firmy Arthauss".

 

Założenia projektowe według regulaminu:

 

  • energooszczędność,

  • bezpieczeństwo w użytkowaniu,

  • ekonomiczność,

  • czytelna funkcja układu wewnętrznego,

  • współczesny charakter rozwiązań przestrzennych,

  • powierzchnia od 60 do 120m2,

  • przeznaczenie dla rodziny 2-4 osobowej

  • konstrukcja modułowa firmy Arthauss.

 

Poniżej plansza konkursowa:

Prezentowany   dom   to  doskonała   propozycja   dla   rodziny   o   modelu   2+2.  Stanowi on      przykład      architektury      jednorodzinnej      w      służbie       ergonomii    opartej na energooszczędnych rozwiązaniach, ze względu na zastosowane materiały, rozkład pomieszczeń względem stron świata i innowacyjne  systemy.  Koncepcja  charakteryzuje się ukazaniem klasycznej formy w nowoczesnej odsłonie.  Zwarta bryła oraz dwuspadowy dach nawiązują do tradycyjnej zabudowy, natomiast wykończenie elewacji i  dachu nowoczesnymi    materiałami      oraz      okna      o      różnych      wielkościach,   wskazują na "zmodernizowany" charakter formy. Architektura budynku powstała na podstawie opracowanego układu funkcjonalnego. Przemyślany układ pomieszczeń umożliwia użytkowanie obiektu w sposób najbardziej korzystny dla domowników. Część mieszkalną zorientowano na osi wschód-zachód w celu zapewnienia optymalnego wpływu naturalnego światła do pomieszczeń strefy dziennej i nocnej. Wzdłuż północnej ściany znajdują się  tzw. "pomieszczenia ciepłe", do których należą kuchnia, dwie łazienki, toaleta oraz pomieszczenie gospodarcze przeznaczone w koncepcji na suszarnię. Stanowią one barierę    dla    zimnego    powietrza    ochładzającego    budynek    od    strony    północnej, a także oddają   ciepło do pomieszczeń   z   nimi sąsiadujących   i   pokoi    zlokalizowanych na wyższej kondygnacji. Przestronny salon na parterze ograniczono ścianami kurtynowymi, co dało efekt zwiększenia strefy wypoczynkowej o słonecznym charakterze. maksymalizacja powierzchni użytkowej, przemyślany system wentylacji oraz drewniana stolarka okienna umożliwiają utrzymanie wewnętrznego mikroklimatu sprzyjającego potrzebom mieszkańców. 

Dom zaprojektowano w technologii Arthauss z modułów typu "B" oraz z systemowej więźby  dachowej  z  tarcicy  budowlanej,    natomiast   schody   w  konstrukcji    żelbetowej i w części podwieszonej do stropu.

 

POW. UŻYTKOWA:             114,86m                                 

+ GARAŻ                                20,96m                                 

+ SUSZARNIA                          3,07m                                 

KĄT DACHU:                               50°    

POW. TERENU:                      14,57a

POW. BIOL. CZYNNA:           11,76a

POW. UTWARDZONA:       141,32m

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnio dodane

September 28, 2017

September 3, 2017

September 2, 2017

June 18, 2017

Please reload

Archiwum
Please reload